Νέο Εξοικονομώ: Έρχονται αλλαγές όχι μόνο στον προϋπολογισμό αλλά & στις επιλέξιμες δαπάνες

By in
318
Νέο Εξοικονομώ: Έρχονται αλλαγές όχι μόνο στον προϋπολογισμό αλλά & στις επιλέξιμες δαπάνες

Τις τελευταίες πινελιές βάζει αυτή τη στιγμή το επιτελείο του ΥΠΕΝ στο νέο «Εξοικονομώ» καθώς το πρόγραμμα προσαρμόζεται – στο μέτρο που αυτό κρίνεται απαραίτητο και εφικτό – στις προτάσεις της αγοράς και των ενδιαφερόμενων μερών όπως αυτές εκφράστηκαν στη διαβούλευση του Οδηγού του προγράμματος, η οποία έληξε στα μέσα Σεπτεμβρίου αλλά και στα νέα δεδομένα που έχουν επιβάλει οι ανατιμήσεις των υλικών.

Στο νέο πρόγραμμα δρομολογούνται αλλαγές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο στο μέγιστο προϋπολογισμό αλλά και στις επιλέξιμες δαπάνες (τεχνικά χαρακτηριστικά κλπ). Όπως αναφέρει μιλώντας στοInsider.gr σχετική πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης το ΥΠΕΝ έχει λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και εξετάζει τις προδιαγραφές που τίθενται για να επιτευχθούν οι στόχοι με βασική προϋπόθεση την προστασία των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλα υλικά στο πρόγραμμα τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το νέο Εξοικονομώ. Κατ’ επέκταση, όπως φαίνεται, θα υπάρχουν διευρυμένες επιλογές (για παράδειγμα στα κουφώματα) και οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής υλικών ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους.

Παράλληλα, η επιδότηση αναμένεται να αυξηθεί στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι των 180 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά με στόχο να αντισταθμιστούν οι ανατιμήσεις που καταγράφηκαν πρόσφατα στα οικοδομικά υλικά (για παράδειγμα οι χάλκινοι σωλήνες και τα κουφώματα αλουμινίου έχουν ανατιμηθεί σε ποσοστά 16,4% και 2,7% αντίστοιχα). Η αύξηση αυτή, αν τελικά οριστικοποιηθεί, είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με ό,τι έχει προτείνει η αγορά, η οποία είχε προτείνει η αγορά η οποία θεωρεί ότι η επιδότηση θα μπορούσε να ανέλθει στα 270 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα οφείλει να υπακούει σε μια συνετή διαχείριση των 632 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την αναβάθμιση 50.000 κατοικιών

Όπως είναι γνωστό, η πλατφόρμα του προγράμματος αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ενώ δεν έχει γίνει σαφές ακόμη αν το υπουργείο θα αποδεχθεί την πρόταση της αγοράς να αυξηθεί ο χρόνος υποβολής των προτάσεων σε δύο μήνες αντί για τον έναν που προβλέπει ο οδηγός.

Τα ποσά της επιδότησης και οι προϋποθέσεις

Το ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων στο νέο «Εξοικονομώ» κυμαίνεται από 40% έως 75% ανάλογα με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, με τη μέση επιδότηση να υπολογίζεται στο 62% και η συνολική μόχλευση να ξεπερνά το 1 δις. ευρώ. Ως προς τα ποσά της επιδότησης, θα εφαρμοστεί ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές επί της επιφάνειας των κύριων χώρων τμ του Ε9 ενώ σε κάθε περίπτωση, το ποσόν επιχορήγησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.

Για τη χρηματοδότηση λαμβάνονται υπ’όψιν οι βαθμοημέρες θέρμανσης ανά δημοτική ενότητα μέσα σε κάθε νομό. Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Όπως είχε προαναγγελθεί, στο νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική προτεραιότητα και εισάγεται ένα νέο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά), από τα οποία θα προκύπτει μια βαθμολογία η οποία θα καθορίζει και την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο σπίτι και είναι κύρια κατοικία (έχουν κυριότητα ή επικαρπία) ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για κοινόχρηστες παρεμβάσεις και περιορίζεται ο αριθμός αιτήσεων σε μία αίτηση ανά ωφελούμενο.

Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις μέσα σε ένα έτος και με την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος απεντάσσονται από το πρόγραμμα. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προβλέπονται ποσοστά ολοκλήρωσης των εργασιών σε κάθε στάδιο ώστε εάν έχει προχωρήσει αρκετά ένα έργο να μην κινδυνεύει να απενταχθεί.

Ως προς τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις, από το νέο πρόγραμμα εξαιρούνται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και οι ανελκυστήρες.

Πηγή: B2Green

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *