Πότε απαιτείται η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού

By in
5564
Πότε απαιτείται η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Η έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι υποχρεωτική (για τα ακίνητα που προβλέπει ο νόμος*). Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • για την ενοικίαση ενιαίου ή τμήματος κτιρίου (Διαμέρισμα, Κατάστημα) ανεξαρτήτου εμβαδού
 • για κάθε πώληση-αγορά ενιαίου ή τμήματος κτιρίου (Διαμέρισμα, Κατάστημα) ανεξαρτήτου εμβαδού
 • με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου
 • για την ένταξη κτιρίων κατοικίας στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον

Εάν για το ακίνητο που εκμισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α), αυτό πρέπει να συμπληρώνεται στα σχετικά πεδία των ηλεκτρονικών δηλώσεων μίσθωσης που υποβάλλονται μετά την 09/11/2015 βάσει του άρθρου 58, παρ. 3, Ν.4342 /2015.

Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για κτίρια με χρήσεις:

 • βιομηχανίας
 • βιοτεχνίας
 • αγροτικής χρήσης (πλην κατοικιών)
 • εργαστηρίου
 • αποθήκης
 • στάθμευσης αυτοκινήτων
 • πρατήρια υγρών καυσίμων

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Για ανανεώσεις συμβάσεων μίσθωσης για ακίνητα άνω των 50 τ.μ. για τις οποίες η ημερομηνία θεώρησης της αρχικής σύμβασης από την οικεία Δ.Ο.Υ. έγινε πριν από 9 Ιανουαρίου 2012 δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Για ανανεώσεις συμβάσεων μίσθωσης για ακίνητα κάτω των 50 τ.μ. για τις οποίες η αρχική σύμβαση έγινε πριν από 1 Ιανουαρίου 2016 δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ.

Η εξαίρεση της έκδοσης ΠΕΑ για ακίνητα μικρότερα ή ίσα των 50 τ.μ. έπαψε να ισχύει από 1/1/2016.

Επίσης, η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική ΜΟΝΟ για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανεώσεις υφισταμένων συμβάσεων (εφόσον η ημερομηνία θεώρησης της αρχικής σύμβασης από την οικεία Δ.Ο.Υ. είναι νωρίτερα από την 9/1/2012, για ακίνητα άνω των 50 τ.μ. και δεν αλλάξει ο μισθωτής ή τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου – π.χ. μετά τη νομιμοποίηση κλειστού ημιυπαίθριου χώρου).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οικ. 382/12.1.2012

 • Ανανέωση ή παράταση της σύμβασης μίσθωσης θεωρείται η περίπτωση όπου για το ίδιο ακίνητο εξακολουθεί να είναι ίδιος ο μισθωτής ανεξάρτητα από το ποσό του μισθίου.
 • Σε περίπτωση όμως που ο ενοικιαστής ή τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που μισθώνεται μεταβληθούν, τότε πρόκειται για περίπτωση νέας σύμβασης και άρα απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 172335/16.02.2016 για ακίνητα κάτω των 50 τ.μ. δεν είναι υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) εφόσον:

 • η ημερομηνία σύνταξης του έγγραφου συμφωνητικού μίσθωσης, όπως αυτή καταχωρείται στο πεδίο “Ημερομηνία σύνταξης συμφωνητικού” της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας, είναι προγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2016 ή
 • η ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας, είναι προγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2016, σε περίπτωση που δεν έχει συνταχθεί ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης
54321
(0 votes. Average 0 of 5)
4 Comments
 1. Kαλησπέρα σας χρόνια πολλά

  παρακαλώ θα ήθελα μια διευκρίνιση ως προς το εάν απαιτείται νέο ΠΕΑ

  στην περίπτωση που το ΠΕΑ έληξε το 2022 πρόκειται για παράταση της μίσθωσης η οποία έχει συναφθεί τον Απρίλιο του 2012 είναι επαγγελματική και το ακίνητο είναι άνω των 50 τ.μ .

  1. Καλησπέρα σας,
   Χριστός ανέστη!

   στην περίπτωσή σας θα χρειαστείτε ανανέωση του ΠΕΑ.
   Θα μετρήσει ο μηχανικός πάλι το κτίριο μήπως έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές και θα σας βγάλει πάλι το ίδιο ΠΕΑ με ανανέωση για άλλα 10 χρόνια.

   Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση είμαστε στην διάθεσή σας.
   Ευχαριστούμε!

 2. Για ενοικίαση ακινήτου που διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό απαιτείται εκ νέου έκδοση πιστοποιητικού για κάθε νέα ενοικίαση;

  1. Όχι δεν απαιτείται η έκδοση καινούργιου ΠΕΑ. Το ΠΕΑ ισχύει για 10 έτη από την έκδοσή του.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *