Υγεία και Ασφάλεια στην Τηλεργασία

By in
425
Υγεία και Ασφάλεια στην Τηλεργασία
 

Καθώς ο κόσμος αδημονεί για το τέλος της πανδημίας, πολλές είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που σκέφτονται να συνεχίσουν την πρακτική της τηλεργασίας, ακόμη και σε κάποια της μορφή. Για όσους εργάζονται ήδη υπό αυτό το καθεστώς, έχουν παρατηρήσει τις νέες προκλήσεις που τους έχουν εμφανιστεί με αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας που αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε αυτό το νέο χώρο εργασίας.

Γιατί όπως γίνεται προφανές, όταν μια εταιρεία απασχολεί τους εργαζομένους της εξ αποστάσεως, τότε θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο εργασιακό περιβάλλον κατα την εφαρμογή της τηλεργασίας.

Η βασική νομοθεσία απασχόλησης συνεχίζει να ισχύει

Προφανώς και η βασική νομοθεσία απασχόλησης συνεχίζει να ισχύει, περιλαμβάνοντας νομοθεσίες και διατάγματα τα οποία καθορίζουν την συνολική εργασία των εργαζομένων και σχετίζονται με τις προσλήψεις, τις απολύσεις, τις υπερωρίες κτλ. Όλες αυτές οι διατάξεις λοιπόν εξακολουθούν να ισχύουν για τους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι.

Ορισμένες τροποποιήσεις βέβαια σε προηγούμενες διαδικασίες μπορεί να κριθούν απαραίτητες, για να διασφαλιστεί ότι έχουν νόημα για όσους εργάζονται από το σπίτι τους. Για παράδειγμα, είναι αρκετά σύνηθες κατά την εργασία σας στο σπίτι να χάσετε την αίσθηση του χρόνου, με το να εργαστείτε πέρα από το καθορισμένο όριο εργασίας σας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους εργοδότες να καταστήσουν σαφές στους εργαζόμενούς τους, πως τυχόν υφιστάμενες υπερωρίες και λοιπές περιπτώσεις ισχύουν για όσους εργάζονται από το σπίτι.

Υγεία και ασφάλεια

Ένα ενδιαφέρον θέμα που η τηλεργασία έφερε στο προσκήνιο, είναι το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένας υπάλληλος που εργάζεται από το σπίτι υποστεί τραυματισμό κατά τη διάρκεια της εργασίας του;

Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος που εργάζεται από το σπίτι συνεχίζει να προστατεύεται νομικά, καθώς ο εργοδότης συνεχίζει να είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της παροχής ασφάλειας του τηλεργαζόμενου, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ο εργοδότης οφείλει να πληροφορεί τον τηλεργαζόμενο για την πολιτική της επιχείρησης όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, πληροφορώντας τον κυρίως για τις προδιαγραφές του χώρου τηλεργασίας. Σε κάθε περίπτωση παράβασης ο εργαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε δικηγόρους που είναι ειδικευμένοι στην απασχόληση και το Εργατικό Δίκαιο, ώστε να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Η ισχύς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αν και υπάρχει μια προφανής αβεβαιότητα σχετικά με το πως μπορεί να ισχύσει η νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στον απομακρυσμένο χώρο εργασίας, είναι προφανές ότι οι νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συνεχίσουν να ισχύουν. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης πρέπει να συνεχίζει να διατηρεί το νέο (πλέον) χώρο εργασίας, εξαλείφοντας τις διακρίσεις. Είναι σαφές ότι οι περιπτώσεις των διακρίσεων μπορούν να εντοπιστούν και στους χώρους της τηλεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε όποια περιοχή και αν βρίσκονται, αναζητώντας τη βοήθεια ενός ειδικού εργατολόγου. Εάν διαμένετε για παράδειγμα στην συμπρωτεύουσα, ένας έμπειρος εργατολόγος στη Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να σας παρέχει την πολύτιμη βοήθειά του σχετικά με την διεκδίκηση και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σας κατα την τηλεργασία σας.

Το δiκαίωμα της ιδιωτικότητας των εργαζομένων της τηλεργασίας

Τέλος, για τις περισσότερες αν όχι για όλες τις θέσεις εργασίας, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι χρησιμοποιούν τεχνολογία που είναι φυσικά και ηλεκτρονικά ασφαλής. Εάν είστε υπάλληλος που εργάζεται με τεχνολογίες υψηλού κόστους στο χώρο εργασίας σας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας αλλά και κάποιας πιθανής κλοπής. Ένα άλλος αμφιλεγόμενος τομέας είναι και η παρακολούθηση των υπαλλήλων που εργάζονται από το σπίτι, διότι οι εργοδότες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την παραγωγικότητα τους καθώς δεν μπορούν να “ελέγξουν” πραγματικά έναν εργαζόμενο.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *